Stempels in boeken

De term Ex Libris kende ik wel, maar ik had geen idee wat het betekende. Totdat ik deze collectie stempels van de ontwerpers van Halisten Stúdió zag en er dieper in dook.

Het zijn stempels die in boeken worden gezet om te laten zien wie de eigenaar is. Handig als je boeken uitleent, en als je de aandacht ziet die in de stempels wordt gestoken, een mooie manier om een boek je eigen te maken.

De vorm en het analoge karakter doen me denken een de ‘hanko’. Een stempel die in Japan nog steeds gebruikt wordt als handtekening. Voor dagelijks gebruik op kantoor een eenvoudige. En voor officiële documenten een exclusieve.

Hier is even een video die de hanko laat zien en uitlegt, en een zeer informatieve aflevering van 99% Percent Invisibe, sowieso een podcast tip van jewelste die je alles erover vertelt.

Hier even die de hanko laat zien en uitlegt en een hele fijne aflevering die je er alles over verteld.

De kleine handeling van het plaatsen van een stempel, of dat nu in een boek of op een document is, zorgt ervoor dat je even tastbaar contact ermee hebt. Het legt een ‘tastbaar’ moment in de tijd vast, iets dat een digitaal tekstje nooit zal kunnen evenaren.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *