Schrijven en noteren met Obsidian

Ik was jaren Evernote gebruiker, maar dat werd trager en logger. Gelukkig was Notion daar om een hele prima vervanger te zijn. Ook al mist er nog wel wat, zoals goed omgaan met bijlages en het zoeken erin. Maar het is heel erg werkbaar en flexibel.

Inmiddels heb ik ook Obsidian ontdekt en dat is bijzonder en gaaf tegelijk. Het is minder toegankelijk, maar als je het snapt is het geweldig. Het lijkt op een code editor, dus geen hele vriendelijke interface. Maar ondertussen draait het helemaal lokaal, slaat het alles op in losse bestanden, is er dus geen spraken van een ‘lock in’ en zijn er veel plug-ins voor.

Het basis idee is om alles met elkaar te verbinden. Meer zoals je dat ook in je hoofd doet. Wat uiteindelijk een veel completer en beter bruikbare collectie notities oplevert.

Zoek je dus nog een solide systeem om al je schrijfwerk en notities onder te brengen. Kijk vooral ook eens naar Obsidian (Mac, Win én Linux). Wellicht past dat heel goed bij je. Heb je hulp nodig, schroom niet om me even te contacten. Ik help je graag op weg.

The human brain is non-linear: we jump from idea to idea, all the time. Your second brain should work the same. In Obsidian, making and following connections is frictionless. Tend to your notes like a gardener; at the end of the day, sit back and marvel at your own knowledge graph.

Pssst. Dit artikel verscheen als eerst in mijn Monday! nieuwsbrief. Abonneer je en lees meer van dit soort notities dus eerder dan de rest van de wereld.
Elke maandag om 9.00 verschijnt een nieuwe editie van GM!