Protip: investeer in goed spul

Het minst toffe klusje in huis, dat regelmatig weer terug komt? Ik twijfel tussen de was doen en stofzuigen. Afwassen zou ook in dit lijstje kunnen staan, maar daar is gelukkig de afwasmachine voor uitgevonden en die neem z’n taak zeer serieus.

De was, en dan vooral het opvouwen, is nog steeds lastig te verbeteren. Er zijn wel heel wat pogingen gedaan om daar een robot voor te maken, maar deze zijn nog lang niet perfect. Het grootste deel van het werk moet je alsnog zelf doen.

Foldimate

En het stofzuigen, daar zijn wel robotjes voor die het op zich prima kunnen, maar alleen als je niets op de vloer hebt staan en liggen. Alles moet dus altijd opgeruimd zijn. Je hebt op elke verdieping een nodig. Ze kunnen niet over drempels. En tussen tussen de stoelpoten door gaat ook niet niet helemaal jovel.

Er kan dus veel, maar nog lang niet alles wordt volledig voor je opgelost. De doemscenario’s waarin de robots ons zullen vervangen en ons zelfs het leven zuur gaan maken licht is echt nog niet aanstaande.

Nieuwe stofzuiger

Laatst zocht ik een nieuwe stofzuiger. Ik heb heel wat opties overwogen. Ook de robotjes. Ik ben uitgekomen bij de Dyson V7. Een prachtig ontworpen apparaat, geen zak, draadloos en snel in gebruik. Binnen 20 seconden heb je hem te pakken, zuig je wat troepjes op en hangt ie weer op z’n plek waar ie zich weer oplaad. Dat is me met de oude stofzuiger nog nooit gelukt. Deze zou na 2 minuten de klus ook geklaard hebben, maar dan moet ik het snoer nog weer inrollen, wat nooit soepel gaat natuurlijk, én het gevaarte met ingewikkelde stad en stang nog in de kast zien te proppen. Gedoe dus.

De V7 is niet goedkoop, maar na heel wat research had ik het idee dat dit écht de beste keus zou zijn. Ik ken mezelf, dus kan inmiddels best goed inschatten of ik het aan het rechte eind heb, dus had er alle vertrouwen in.

Nu, een paar maanden na de aanschaf van dit gevaarte, bevestig ik bij mezelf dat het de juiste keus was. Nog nooit heb ik thuis zo weinig stof gehad. De ultieme test. En blijkt dus dat na de nodige research en investeringen alles beter kan. Investeren in goed spul verbeterd het gebruik ervan plus het resultaat. Een win-winsituatie dus. En ja, die regel geldt ook bij het investeren in goed design.