Mijn favoriete podcast van nu (Q2 2018)

Een soortgelijk artikel heb ik al eens eerder samengesteld en op verschillende plekken gepubliceerd. En omdat smaak, interesses en meningen nou eenmaal veranderen, update ik mijn lijstje met favoriete podcast maar eens. Want de liefde voor het medium blijft al die jaren onverminderd.

Het starte ooit, in 2004, met The Daily Sourcecode van Adam Curry. Shoutout! Dat is alweer 14 jaar geleden. En het lijkt erop dat podcasting momenteel weer een een vlucht aan het nemen is. Of komt dat omdat ik dat graag wil horen? Nou ja, hier mijn overzicht van wat ik momenteel  beluister.

Elke tip sluit ik, naar de site, ook af met een link naar de Overcast pagina, mijn favoriete app op iOS. Daar kun je namelijk gelijk starten met luisteren. Niets ingewikkelds aan dus.

In vrijwel willekeurige volgorde:

Appels en peren show

Reinier en Wietse die elkaar via Skype bellen en zo’n 1 á 2 uur over nerd zaken praten. Apple, quantumfysica, filosofie, campers, internet. Over Apple(s) en peren dus.

Een talkshow over en uit de toekomst. Technologie, media, cultuur en alles wat verder de toekomst mogelijk maakt.

👉 SiteOvercast link

Cryptocast

Programma van BNR dat ook als podcast wordt uitgebracht over, goh, cryptocurrency. Bitcoin, Etherium, Monero, de ontwikkelingen en emoties die eromheen draaien.

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn en Boris van de Ven navigeren je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

👉 SiteOvercast link

Echt gebeurd

Mensen op een podium die een écht gebeurt verhaal vertellen. En af en toe mensen die voorleest uit hun puberdagboek, hy-la-rish. Deze afleveringen bewaar ik meestal voor op vakantie om met z’n twee naar te luisteren in de tent of bus.

Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over wat ze zelf hebben meegemaakt. Het idee voor Echt Gebeurd is geïnspireerd op het Amerikaanse The Moth, maar anders dan bij The Moth leest er bij Echt Gebeurd ook elke maand iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.

👉 SiteOvercast link

Sean Wes podcast

Sean starte als niet onverdienstelijke handletteraar. Maakte daarover een online cursus die zeer succesvol bleek. En van daaruit is hij meer en meer de business hoek ingedoken. Hij schrijft erover, maakt er video’s over en maakt en verkoopt online cursussen. En uiteraard een podcast. Hier heb ik in de loop der jaren al heel wat van geleerd over mijn werk als designer.

👉 SiteOvercast link

Wilde Haren de podcast

Vincent (beter bekend als JiggyDje) en Kees (aka SpaceKees) zitten in een kapperszaak in Amersfoort te praten met een gast die ze uitnodigen. Mooie gesprekken vol diepgang en verre gedachtes.

👉 YouTubeLink

Yous & Yay: New Emotions

Ook al rappers. Pepijp Lanen, Faberyejo van De Jeugd van Tegenwoordig (check vooral ook zijn boeken die hij schreef, groot fan van. Ook als audioboek op Spotify te vinden, hier en hier) en Yousef Gnaoui, beter bekend als Sef, praten ook al onderuit met een gast. Net als de Wilde Haren podcast levert dit heerlijke gesprekken op om naar te luisteren.

In de podcast Yous & Yay: New Emotions spreken wij – Sef & Pepijn – maandelijks héél lang met een interessant iemand bij ons in de studio.

👉 SiteOLink

99% Invisible

Must listen! Roman Mars neemt je elke aflevering mee in een wereld die je waarschijnlijk nog niet kende. Ken je het al wel? Dan graaft hij nog wat dieper om de meest bijzonder verhalen uit een onderwerp te halen. Als je van triviale feitjes houd, dan doe je er goed aan om deze podcast toe te voegen aan je podcast app.

99% Invisible is about all the thought that goes into the things we don’t think about — the unnoticed architecture and design that shape our world.

👉 Site & Overvast link

The Garyvee Audio Experience

Heel erg Amerikaans ook al komt Gary Vaynerchuck uit Rusland. Je kunt er heel goed naar luisteren of je krijgt er spontaan jeuk van. Ik neem het met een korrel zout, maar zijn energie en eerlijkheid kan ik heel erg waarderen. Zijn verhalen gaat altijd over business en wat hij vooral zegt is dat je gewoon, eerlijk en goed moet doen. En volhouden, heel erg lang volgehouden. Niet voor het snelel succes ghaan, maar in de toekomst denken. Dus wat dat betreft gaat het wel goed met mijn Good Monday!

The future is audio and voice. The same way I felt about social media in 2006/7/8, I feel about podcasting, audio and voice today. On my global top 100 iTunes podcast The GaryVee Audio Experience, you’ll hear episodes of my favorite “jam sessions” called #podSessions, a mix of my best highlights from my DAILYVEE documentary video series, #AskGaryVee Show episodes, keynote speeches on marketing and business, interviews, fireside chats, and any of my new and current thoughts that I record specifically for this audio experience!

👉 SiteOvercast link

H3

Comedian Ethan Kledin en zijn vrouw Hila praten honderuit met gasten als Bob Sagget (best een toffe gast), Deadmou5e, PewDiePie (eigenlijk heel erg normaal en redelijk) en Justin Poiland (een van de makers van Rick en Morty). Ik luister er selectief naar en irriteer me vaak aan het vreemde gelach. Maar zo af en toe haak ik in om wat meer te weten te komen over de gasten die ze uitnodigen. Mooie vrije gesprekken.

👉 Youtube & Link

Reply All

Verhalen die allen hun oorsprong vinden op het internet. Verder lastig te omschrijven en dat vinden ze zelf ook, want op de site staan alleen quotes van anderen.

A podcast about the internet that is actually an unfailingly original exploration of modern life and how to survive it. – The Guardian

👉 Site & Overcast link

Rush Talk

Podcast van Numrush, toch wel dé site in Nederland over de wereld van tech.

In onze wekelijkse podcast Rush Talk gaan we dieper in op de impact van innovatie op onze maatschappij. Elke week bespreken twee redacteurs van Numrush een actueel thema. Van virtual reality tot de razendsnelle hyperloop.

👉 Site & Overcast link

Een podcast over media

Ernst Jan van De Correspondent en Alexander van Blendle die het over de mediawereld hebben. Iets waar ze beide middenin staan, dus weten waar ze over praten.

In het vliegtuig terug van New York bedacht Alexander Klöpping dat het misschien een goed idee was de kroegpraat tussen hem en Ernst-Jan op te nemen. Klöpping: “Ik heb alle uitgevers die ik in Blendle wil hebben al overtuigd, dus de enige reden dat ik nog naar New York ga is om te praten met mediajournalisten over hun wereld. Wat zij meemaken, is een soort voorschot van wat ons in Nederland ook te wachten staat.”

👉 SiteOvercast link

Eeuw van de amateur

Geen tech, geen rappers. Maar Botte en Ype als vaste kern en een gast die aanschuift. Vaak is dat Paulien en dan zijn de gesprekken het leukst. Behoorlijk lange geprekken over van alles. Deze podcast laat zich niet echt goed omschrijven, en daar hebben ze zelf ook wat last van. Maar ik luister er graag naar. Alsof je meeluisterd met 3 leuke mensen in de kroeg.

De Eeuw van de Amateur is de podcast over ALLES! Dat is een niche, maar wij geloven er in.

👉 Site & Overcast link