Lees eens iets ouds

Er is altijd wel iets nieuws om te lezen, te kijken en te horen. Altijd. Daar hoef je geen stress om te hebben. En je wil je tijd die je eraan besteed goed besteden. Is het dan niet veel logischer om te bedenken dat het beste niet nét gemaakt is, maar er al een poos is?

Ik gebruik al jaren ‘read it later’ diensten. Om een artikel even op te slaan om later in alle rust te lezen. Het begon met Instapaper, daarna Pocket en sinds een poos Matter.

De reden dat ik overstapte, is natuurlijk omdat het nieuw is. Zo werkt het nou eenmaal, ook in mijn hoofd. Altijd nieuwsgierig naar wat er nieuw en hopelijk beter is. En Matter is een fijne tool. Zonder twijfel. Met een hele goede voorleesfunctie, de mogelijkheid om noties te maken, die synchroniseren met Notion en een koppeling met je e-mail voor nieuwsbrieven. Wel alleen in de betaalde versie trouwens.

Maar nu zie ik dat Matter readsomethingwonderful.com heeft gemaakt. Een verzameling van het beste wat er de laatste jaren op het internet is verschenen.

Welcome, reader. This site is meant to be a portal to timeless internet writing. Go ahead and make yourself comfortable.

Most of the best writing was not created in the past year. Yet most of what we get served is from the past 24 hours. We’re stuck in a cycle of ephemeral content consumption, what David Perell calls the “Never-Ending Now.”

This site is intended to be a counterweight to the Never-Ending Now, an access point to writing that has stood the test of time.

Initiatieven als deze bevestigen sterk dat ik er ontzettend goed aan doe om niet actief het nieuws en de waan van de dag te volgen. Het is een verstandige keuze om mijzelf te beschermen tegen de constante stroom van (des)informatie die vaak negatief en verontrustend is en me niet verder helpen.

Dat klinkt allemaal mooi en prachtig. Maar het is en blijft lastig om niet in de val te lopen van het nieuwe, de belofte van beter en alle glimmende verbetering. Ik heb zelf voor Matter gekozen, terwijl Pocket het ook nog goed deed. En ik blijf maar op Producthunt kijken naar wat er allemaal nieuw is.

Maar toch, initiatieven als deze helpen me eraan te herinneren dat je beter met goeds beter is dan nieuws.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *