Ik was bij de eerste Refresh Conference

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Algemeen

Vrijdag 26 oktober 2018 was ik bij Refresh Conference in het mooie Groningen. Het mooie Groningen. De stad die altijd een fijne plek in mijn herinneringen zal blijven. Het was fijn wonen, leven en werken daar. De mensen die ik er heb ontmoet en mee heb samengewerkt waren en zijn geweldig. En dus reis ik graag af en toe terug naar de stad. Want als een Groninger het over ‘de stad’ heeft, heet ie het maar over 1 stad.

Uitzicht vanuit de zaal op de spreker Hidde de Vries met daarachter de slide '6 ways to make your site accessable'
Mark Vletter schoot deze foto

Refresh is een meetup over design en frontend. Ooit (S04E02) sprak ik er over Sketch. De ontwerp software waar ik dagelijks in werk. En dit jaar voor het organiseren ze voor het eerst een grootse conferentie.

In de 360º bioscoop DOT, zat het programma bomvol. 12 sprekers die elk een half uur vertellen over hun werk. Niet allemaal even boeiend voor mij, want sommigen waren wel technisch, maar genoeg om goed naar te luisteren en van te leren en me door te laten inspireren.

Van een aantal talks heb ik aantekeningen gemaakt zodat ik ze later beter kan herinneren.

Jane Austin: ‘Ten ways to irritate your design team’

Jane starte conferentie met de 10 irritaties die designers vaak tegenkomen. En zelfs nog een bonus irritatie, want een oneven aantal is altijd leuker zegt ze. En wordt ook beter gelezen. Media als Buzzfeed is met deze clickbait trucs groot geworden ook al ben ik er geen voorstander van.

De voorbeelden die ze laat zien zijn herkenbaar en doen me behoorlijk de moed in de schoenen zakken. Ze zijn allemaal zo herkenbaar. Maar dat ligt niet aan mij, of mijn omgeving kom ik tot de conclusie als ik even later met wat mensen over de dag spreek. Iedereen herkende zichzelf er namelijk in.

Er zijn dus juist maar weinig plekken waar ze niet op van toepassingen zijn. Dat geeft mijn weer moed om mijn kijk op de wereld weer gewoon te zien zoals die altijd al was. Maar wel met de motivatie om te kijken of ik deze irritaties kan doorbreken. Al is het met kleine stappen.

Slides van haar talk

Paul Verbeek-Mast: ‘Calendar / Kalender / تقويم (aka, the fun of locali[zs]ation)’

Paul neemt de iedereen mee in de praktijk van een internationale applicatie bouwen. Dus niet veilig alleen in je eigen taal en land. Maar met alle uitdagingen die erbij komen kijken als je de grens over gaat.

Hij laat zien met praktische voorbeelden hoe het bouwen van een kalender voor een reservering site veel complexiteit en problemen kunnen voorkomen. Je zult rekening moeten houden met heel wat zaken die je gaandeweg tegen gaat komen.

Verschillende tekstlengtes bijvoorbeeld. In het Engels kun je het korte ‘view’ gebruiken, maar in het Italiaans vertaald dat naar ‘visualizzazioni’. Dat is 3 keer langer. (W3C heeft daar ook wat over geschreven zag ik.)

Andere schijfrichtingen, veranderende tijdzones en de interpretaties van kleuren. Waar rood bij ons fout betekend, betekend het in oost Azië juist iets goeds.

Hoe een klein onderdeel van een site, voor grote complexiteit kan zorgen. Paul gaf deze talk ook al eens op JS Conf en daar is zijn hele verhaal van terug te kijken.

Hidde de Vries: ‘Six ways to make your site more accessible’

Maak websites toegankelijk voor iedereen. Dus ook voor mensen die een beperking hebben.

  • Niet of slecht kunnen zien
  • Kleurenblind
  • Geen muis kunnen gebruiken

Iedereen weet dit, maar toch is het goed om het vaker te horen en te blijven horen, want vaak blijft het er een beetje bij. Het web is in de basis zo ontworpen om goed toegankelijk te zijn ook voor schermlezers en met braille apparatuur.

Maar toch zijn veel sites dit niet door de toevoeging van allemaal fancy technieken en effecten. Leuk voor de ogen, maar geen doen als die het laten afweten. Als e dit dan toch gebruik, zorg dan ook voor een fall-back.

Een prima test is om door een site te navigeren met alleen het toetsenbord. Maar helaas is dat nog niet altijd de praktijk. Ik trek me deze talk persoonlijk behoorlijk aan. Want ik weet het wel, maar denk er te weinig aan. Na het bouwen en opleveren is het vaak klaar. Dan ligt het volgende project alweer klaar en moet ik door.

Ook zijn slides zijn te bekijken.

Niels Leenheer: ‘Fun with Bluetooth’

Apps en  kunnen bluetooth gebruiken om dat uit te lezen (stappenteller) of data door te sturen (AirPods, wat een uitvinding zeg). Vroeger onstabiel maar de laatste tijd steeds beter door nieuwe bluetooth versies. Het ook een stuk zuiniger geworden qua energiegebruik. Niels verteld in zijn introductie dat de laatste Bluetooth versie tot maar liefst een kilometer ver kan reiken. Mind was blown!

Mindblown GIF - Find & Share on GIPHY

Maar bluetooth hoeft helemaal niet alleen in een app gebruikt te worden. Er is met alleen een webbrowser ook mee te interactieren.

Ook weer geschoten door Mark

Niels laat heel wat toepassingen zien wat allemaal met bluetooth te bedienen is. Een lampje een drone en een autootje. Die laatste wordt vervolgens zelfs vanuit de zaal door iemand bediend door enkel naar de site te gaan die Niels ervoor heeft gemaakt. Grappig toepassingen en het laat je even buiten het bekende web denken. Ik zie hier nog geen directe toepassing voor, maar dat het kan is wel grappig.

Op Frontend United zijn hiervan opnames gemaakt.

Ives van Hoorne: ‘Bridging the gap between design prototyping and code’

Ja ja, lastige naam inderdaad. Hoe spreek je dit nou uit. Ives begint dus zelf ook maar met de grap dat je het uit mag spreken zoals je wilt. Hij luistert naar veel; Ievus, IJfs en zelfs Flip.

Leuk, maar daarna gelijk de diepte in over nieuwe tools om snel prototypes te bouwen. Vooral de demo van Framer X deed nogal wat oooohs, and aaaaws, in de zaal klinken.

De geruststellende conclusie is vooral dat het het leven van de digitaal ontwerper met het jaar makkelijker en makkelijker aan het worden is qua tools.

Sara Vieira: ‘Style guide driven development’

Met een aanstekelijk onderhoudend verhaal verteld Sara op een cynische toon over hoe ze werkt met css. Hoe ze haar collega’s met een prachtige slinkse truc geen !important tags in css laat gebruiken. Nerd link.

En de laatste foto die ik van Mark Vletter gebruik, dank je!

Ik ben nog maar met begonnen in met vanaf 0 css schrijven om iets toonbaar op een scherm te laten zien via wat cursussen als deze en deze. En ik blijf dus elke dag als ik ermee bezig ben van leren en snap haar enthousiaste over hoe je van alles kunt maken met wat getypte.

Deze talk is ook te zien bij JSHeroes.

Nog niet overtuigd dat ze iets met code doet? Check dan even haar site.

Stephen Hay: ‘I Don’t Care What Airbnb is Doing (and Neither Should You)’

Dé talk van de dag voor mij. Stephen is designer bij Catawiki en hij vertelt over dé grote voorbeelden die de digitale design wereld momenteel heeft. En hoe de rest daar naar kijkt, steelt en leent.

Zo heeft Airbnb het design van zijn product goed voor elkaar en geldt voor veel mensen als toonbeeld van mooi en goed. Met als gevaar dan diezelfde mensen dit ook willen in hun eigen product. En dus klakkeloos de boel kopiëren. Terwijl dit zo fout is. Je kunt je er door laten inspireren, geen probleem, maar het ontwerp van Airbnb is gemaakt voor het doel dat zij er meer hebben. Dat werkt dus niet altijd en overal.

Laat je vooral inspireren door je omgeving, maar neem niet alles klakkeloos over.

Meer hier over weten? Lees dan ook even Austin Kleons Steal like an artist.

Tot volgend jaar?

De eerste Refresh Con was super. Dank jullie wel voor het organiseren. Volgend jaar weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *