Ik laat graag zien wat ik doe

Als designer gaat het erom wat je maakt. Mijn vak is niet uniek daarin. Veel van wat ik maak, is tastbaar. Een logo, folder, tijdschrift, app. Ook al zit er altijd een abstracter idee achter. Het eindresultaat is altijd zichtbaar.

Maar de weg naar dit eindresultaat is net zo belangrijk als het zichtbare opgeleverde zelf. Zonder deze weg/proces is het gewoon iets leuks en moois, maar niet per se iets goeds. En dat is waar goed ontwerp zich onderscheid van een leuk ontwerpje.

Het proces die ik samen met de opdrachtgever doorloop tot het eindresultaat maakt of breekt het resultaat. Of het uitstraalt waar een merk voor staat. Of het de lezer informeert. En of een gebruiker er mee kan werken. Dit is alleen mogelijk als beide partijen goed samenwerken. Als ontwerper heb ik kennis en kunde, maar ik weet nooit alles van een product, merk of service.

Ik maak dus dingen. Ik ben een ‘maker’. En dat kun je dan in het Nederland uitspreken, maar in het engels klinkt het behoorlijk stoer.

Als ik wil dat mensen weten wat ik doe dan is het belangrijk dat ik dat laat zien. Uiteraard in een portfolio. Maar die ik nooit volledig actueel en zeker nooit af.

Vooral ook het werk achter dat wat opgeleverd en dus ‘tastbaar’ is, is belangrijk. Het schetsen, de ideeën, de probeersels en overwegingen. Twitter is al sinds 2007 dé plek om te delen waar ik mee bezig ben en Instagram Stories is daar bijgekomen als een fijne aanvulling. Met een paar kliks laat ik zien wat ik voor mijn heb. Liever zou ik daarvoor het open source Pixelfed voor gebruiken. Maar daar is nog geen eenvoudige app voor en het is nou eenmaal zo dat de grote massa op ‘insta’ rondhangt.

De mix van Twitter en Insta Stories is dus voor nu een ideale plek. Snel, makkelijk, laagdrempelig en veel bereik.

Ik heb het idee dat ik behoorlijk wat deel. Misschien teveel. Wellicht te weinig zijn. Over beide meningen heb ik nog geen klachten gehoord, dus het kan ook zijn dat het precies goed is zo. Sociale media goeroe avant la lettre sinds 2007!

Show your work

Toen ik in 2014 voor het eerst naar SXSW ging, sprak daar Austin Kleon. Een van de grote keynote speakers, ook al had ik nog nooit van de man gehoord.
De presentatie die hij daar gaf was ge-wel-dig. De snelheid, de scherpheid en de raakheid. Allemaal een 100% score. Het sloot perfect aan bij hoe ik dacht en denk over het delen van wat je doet en waar je inspiratie vandaan kunt halen. Ik was instant fan van deze man.

Ik kocht dan gelijk 2 van zijn boeken en ben er nog steeds van overtuigd van de lessen die daarin staan.

Nu ben ik ‘Show your work’ weer eens opnieuw aan het lezen en het sluit nog steeds aan met wat ik wil en doe en denk.

Ik deel nog steeds graag wat ik doe. Om te laten zien wat ik kan als designer, om te laten zien hoe ik over oplossingen denk en ook hoe ik de ontwerpen maak die ik maak.

Een paar week geleden streamde ik live hoe ik Good Monday! (abonneren kan hier gewoon) aan het maken was. Spannend, want het was de eerste keer dat ik dit deed, zo live. Maar ook leuk omdat ik bewuster bezig was met het proces van het samenstellen.

Achteraf kwam ik erachter dat het geluid ronduit bagger was. Dus ik heb een microfoon opgescharreld en ben deze nu aan het testen voor een volgende keer. Ik laat zien wat ik doe, hoe ik dat doe, ondertussen leer ik en maak de kans groter dat mensen me vinden die ik anders nooit had leren kennen.

Laat je werk zien!

Jaaaaha, Austin. Doe ik!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *