Een ‘skill bar’ zegt niets

Op zoveel sites van freelancers kom ik van die ‘skill bars’ tegen.
Een kennis grafiek? Eigenschappen teller? Ik heb er naar gezocht, maar een goede vertaling naar het Nederlands heb ik niet kunnen vinden. Maar je kent ze vast.

Dit is wat ik bedoel:

En dit is zo nutteloos. Het zegt namelijk he-le-maal niets. Ze denken dat het een leuke en handige manier is om hun kennis en vaardigheden te laten zien. En op het eerste oog lijkt dat ook. Maar het klopt niet.

Door een schaal te gebruiken laat je zien hoever je bent om tot de 100% te komen. Ten eerste weet je niet op procent je nu zit. En je zult nooit over alle kennis beschikken.

“The more I learn, the more I realize how much I don’t know.”

Albert Einstein

Wat al een stuk beter werkt is om een verdeling van die kennis te laten zien. Dan zie je hoe ze zich toch elkaar verhouden.

Dit lost de eerste problemen op. Het laat zien dat je beter bent in ‘Netflixen’ dan het leggen van dakpannen. Maar zegt het iets over hoe goed je erin bent? Nee.
Het is namelijk nooit nodig om er alles van te weten. En ook niet om te weten dat je beter in bankhangen bent dan op een dak te staan. Als het lekt, dan is het voldoende om te weten bij wie ze moeten zijn om dat probleem op te lossen.

Kritiek leveren is niet zo moeilijk. Maar ik heb er een oplossing voor:
Vertel waar je anderen mee kunt helpen.

Zet dat centraal in je cv, op je site, vertel dat op sociale media en in de kroeg. Heb zelfvertrouwen in wat je kunt en waar je anderen mee helpt. Laat dat zien. Dan gaan mensen op den duur een beeld van je krijgen waarvan jij wilt dat ze dan hebben.

Disclaimer.
Dit is een voorbeeld. Ik ben namelijk super-slecht in Netflixen. Ik zit liever op mijn zolderkantoor te klussen aan een nieuwe kaart die ik aan het ontwerpen ben. Check dit, dit en dit als bewijs.

Ik praat er graag over, laat dat zien op Twitter en probeer daarmee naar buiten te brengen dat ik leef voor design. En design natuurlijk.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *