Een knettergoede programmeur maak geen goede software

Er zijn nog teveel mensen (lees: ontwikkelaars) die denken dat dat het belangrijkste is dat een product voldoende functionaliteit heeft en dat het technisch perfect werkt.

En ja, software moet doen wat het behoort te doen. Maar zorg alsjeblieft dat de techniek op de achtergrond blijft en dat de laag waarmee je de software gebruikt ook verdomd goed werkt.

Die voorkant, de interface, is de laag waar gebruikers mee werken. Die ze aanraken, voor zichzelf interpreteren en eigen maken. Dat is de laag die net zoveel aandacht vraagt als de laag eronder.

Het zou zonde zijn dat men daar niet mee overweg kan. Dan is alle moeite van het programmeren en bouwen voor niets is geweest.

Die tastbare laag zorgt dat men de softwareoplossing écht een oplossing is voor de gebruiker.

  • Zonder goed design raakt de gebruiker de weg kwijt in software en gaat er werk verloren.
  • Zonder goed design zorgt ervoor dat software intuïtief te gebruiken is. En er dus niet uren verloren gaan in het leren.
  • Zonder goed design kosten handelingen meer tijd en dat gaat zwaar ten kosten van de productiviteit.
  • Mét goed design is software een hulpmiddel en geen hindernis.

software screen

Tijd voor het slotpleidooi: Neem design niet op als sluitpost in je softwareontwikkeling, maar laat een goede designer vanaf het begin aanschuiven bij de ontwikkeling van software.

Dat brengt in een vroeg stadium al andere inzichten. Want programmeurs en designers kijken nu eenmaal anders tegen dingen aan. En dat is juist mooi.