Duurzaamheid

Een video over samenzwering? Hier? Ik had niet verwacht dat dat ooit zou gebeuren. Ik geloof er namelijk helemaal niets van.

Hoewel. 🤔 In dit verhaal verteld Derek Muller van Veritasium waarom een lamp kapot gaat, terwijl ze dat vroeger niet deden. In een brandweerkazerne in de VS brand zelfs eentje al 120 jaar. Het kan dus wel.

Een paar fabrikanten hebben ooit afgesproken dat een lamp maar een x aantal uren mag meegaan, omdat ze anders geen handel zouden hebben. Als moedwillig iets minder goed maken geen samenzwering is. 🤔

En dat gebeurt ook met ontwerpen. Door elk jaar een nieuwe versie van iets uit te brengen. Om alleen al in een andere kleur. Dat zorgt ervoor dat de consument voelt alsof ze achterlopen en dus iets nieuws moeten kopen.

Plaatje geleend van pioneermarketing.net

Al een paar dagen speelt deze video zich in mijn achterhoofd af en het onderbouwd het idee dat ik al jaren heb. Dat is niet meega in design trends. Maar liever iets goed maak voor de toekomst. Niet even leuk voor nu, maar een duurzaam ontwerp oplever. Een ontwerp dat langer meegaat, dat is mijn bijdrage aan duurzaamheid.

Pssst. Dit artikel verscheen als eerst in mijn Monday! nieuwsbrief. Abonneer je en lees meer van dit soort notities dus eerder dan de rest van de wereld.
Elke maandag om 9.00 verschijnt een nieuwe editie van GM!