Digitaal zou wat vaker naar analoog moeten kijken

Het design leven in de digitale wereld is erg flexible. Je kunt alles altijd aanpassen. Niets is definitief.

Vroegâh… maakte je enkel tastbaar werk. Op papier. Ja, dat enge spul daar je niet op in kunt zoomen.

Gedrukt werk heeft enorme voordelen. Bijvoorbeeld het overleven van alle digitale informatie. Het heeft namelijk geen stroom nodig om beschikbaar te zijn.

Maar, als het eenmaal klaar is, is het klaar. Het stressmoment tijdens het aanleveren bij de drukkerij went nooit. Het wachten op de schone taak van de drukkerij en nabewerking ook niet.

en dan het moment van uitpakken als het geleverd is, spannend maar eer van je werk. Alles is vastgelegd. Niets is meer te veranderen.

Dat laatste is het grote voordeel van digitaal. Maar ook al groot groot nadeel. Want het is nooit af.

Een typefout corrigeren is ideaal. Maar hierdoor kun je ook alles constant omgooien. En dat is geen goed idee.

Zodra je tijdens het bouwen van een site constant alles in twijfel trekt, geen besluiten neemt en tot op het laatste moment alles om blijft gooien krijg je niet altijd het beste resultaat.

Ik heb de digitale wereld al vroeg omarmd en loop voorop met de ontwijkelingen. Maar we zouden bij digitaal design wat vaker moeten kijken naar hoe dat in de analoge wereld ging en gaat.

Het geheel niet uit het oog verliezen en al helemaal niet alles doen omdat het kan.

Weloverwogen beslissingen nemen. Deze uittekenen. Ontwerpen. Bouwen en opleveren. Op basis van de feedback die komt zodra het af is is altijd weer op door te bouwen. Maar doe dit niet constant tijdens het bouwen.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *