De routes die de wereld vormden op een kaart

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Algemeen

Sinds een paar jaar maak ik MapArt. En dat is vooral ontstaan, omdat het gewoon mooi is. Er ligt geen data aan ten grondslag, alleen een manier om op een andere manier naar steden en plaatsen te kijken.

Maar data en kennis is altijd de achterliggende gedachte geweest van het maken van kaarten door de mens. Het in kaart te brengen van de wereld en slimmer routes vast te stellen. Uiteindelijk gaat het toch altijd weer om handel.

Het in ‘kaart’ brengen van de fysieke wereld op papier dus.

Tijdens de ontdekkingsreizen van vroeger hebben we de wereld leren kennen zoals we haar nu kennen. Er zijn veel routes over de planeet afgelegd die toen spannend, gevaarlijk, stom of gewoon erg tof waren. En allemaal hebben ze bijgedragen aan het beter leren kennen van de aarde.

En juist die routes ben ik aan het verzamelen op een nieuw project. The World Route map.

De eerste stappen zijn gezet, het tekenen van de aarde in een geometrische vorm. Leuk voor de vorm, want zo gaan de routes wat op een metro kaart lijken. Maar de projectie die ik heb gebruikt is ook anders dan je gewend bent,

De standaard wereldkaart is een volgens de ‘Marcator projectie’. Leuk, maar die geeft de wereld niet weer zoals ie écht is. Nu is geen enkele vorm op een plat vlak goed, maar het komt iets dichter bij de waarheid.

Gall-Peters project in het rood en de bekende Mercator projectie in het groen.
Bron: map-projections.net

De Gall-Peters projectie die ik gebruik geeft een realistischer beeld van het oppervlak van de aarde. Vooral Groenland en Antarctica zij in de standaard projectie vreselijk uit hun verband getrokken.

Google Maps laat inmiddels gelukkig de ronde globe laat zien als je uitzoomt. Dat helpt al een heel stuk mee met het beter begrijpen van onze planeet ingedeeld is.

Ik ben begonnen met de basis neer te zetten van wat bekende routes uit de wereldgeschiedenis. Maar ben nog op zoek naar meer routes die hier goed op aanvullen. Het kan alle kanten op gaan, als ze maar cultureel, historisch of wetenschappelijke iets toegevoegd hebben aan de mensheid.

  • Ontdekkingstochten over zee
  • Bekende trein routes
  • Kruistochten
  • Epische autoroutes

Uiteindelijk ga ik de kaart verkopen in de MapArt webshop en zal ik een website optuigen met alle informatie over de routes die erop staan. Maar zover is het nog niet. Eerst nog heel veel uren in Illustrator duiken en naar een kaart toe werken die je met trots in je kamer wilt ophangen.

Lijk het je wat om deze aan je muur te hangen of heb je een route die niet mag ontbreken? Laat maar weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *