Op het gebied van lettertypes is de Comic Sans wel het meest besproken. Velen roepen dat Comic Sans slecht, verrot en zelfs de duivel zelf is. Anderen vinden hem wel vrolijk en gebruiken hem dan ook overal waar maar iets te lezen moet zijn.

Maar wie heeft nu gelijk?
De waarheid ligt in het midden, zoals vaak.
Ik leg het uit.
Op het eerste oog is het geen mooi lettertype. Of is het nou font? Daar zal ik ook eens wat over moeten vertellen.
Het is niet subtiel, niet consistent qua vorm en nogal rommelig. Ik schrik dan ook té vaak als ik de Comic Sans in het wild tegenkom. Pijn in de ogen. Bah! Genoeg voorbeelden van deze oogkwelling is te vinden op sites als Comic Sans Criminal.
Maar dat ligt niet aan het lettertype an sich, maar aan het gebruik ervan.
Het doel van de Comic Sans was namelijk niet om misbruikt worden voor mededelingen op koelkasten en deuren van kantoren.
Nee.
Comic Sans was supposed to be friendly, inviting, in the warm and child-like tones of a comic book…
Vincent Connare – Ontwerper van de Comic Sans
Het lettertype is ontworpen om in Windows in een spreekballonnetjes van Bob gebruikt te worden. Want de Times was té formeel hiervoor.

Het is nooit verder gekomen dan de beta versie van Windows, blijkbaar was een paperclip logischer. Maar is wel in het besturingssysteem gebleven.
En vervolgens dus in de verkeerde handen terecht gekomen. Van iedereen die iets anders zocht dan de standaard Times New Roman.
Zo zonde. Want het font is niet slecht. Als het maar gebruikt wordt waar het voor bedoeld is.
Brush Script
De Brush Script daarentegen. Dat is een ander verhaal.
Die is in de basis al slecht. Zó vreselijk evil dat we de naam eigenlijk niet meer zouden mogen uitspreken. De F en de T, die slaan helemaal nergens op. Ze lijken op een 7. De Q is eigenlijk een 2. En de z is overdreven ingewikkeld.
Ik zou dus ook liever een Ban Brush Script beweging zien.
Er zit dus verschil tussen dingen die slecht zijn en dingen die slecht gebruikt zijn.
Ik kruip ook niet achter het stuur van een Boeing 747. (Gek logo eigenlijk, dat van Boeing)

Op het gebied van design kan iedereen heel goed zelf zelf aan de slag. En dat moet ook. Je maakt dingen niet alleen mooier, maar vooral ook beter. Beter begrijpbaar en beter zichtbaar. Beter in gebruik dus. Ik ben niet voor niet met een gratis e-mail cursus begonnen ‘Design voor Iedereen’.
Maar als het ingewikkeld en grooter wordt, laat dan een andere, een designer, vooral even aanschuiven.
Koffie? > Lekker!