31 maart is het Backup Day.
Het is dan zelfs World Backup Day.
Nog stoerder.
Vaak probeer ik een Nederlands woord te vinden om iets te beschrijven, maar dat is lastig zeg. Reservekopie klinkt toch nét even minder. En reserverkopie dag. Mmmh, nee, dat is het al helemaal niet.
SEO technisch ga ik er wel lekker mee scoren nu is alles even slinks vertaal, een hoge keyword desity. Of zoekwoord dichtheid. Ha! Again… nogmaals.
Maar die backup dus. Dat onderwerp waarvan je weet dat het belangrijk is, maar ook dat onderwerp waarvan je weet dat je dat zelf niet helemaal op orde hebt. Dat is nou precies de reden van deze dag. Om er aandacht aan te geven en daar doe ik graag aan mee.

Want… ik kwam er laatst nogal stom achter dat ik wat vinkjes in de instellingen verkeerd had ingesteld voor mijn backup. Resultaat was dat ik 1,4 TB aan data kwijt was toen de harde schijf faalde.
Een hardware probleem zorge ervoor dat da dat op de schijf niet meer te lezen was en door dat vinkje had ik mijn backup niet goed voor elkaar. De factuur voor het herstellen was de ultieme leerschool om het beter op orde te krijgen. Want, zoals vaker bij diensten die nogal specialistisch zijn en waar emoties bij komen kijken, zijn de kosten niet mals. De prijzen schieten dan als een malle omhoog. En dus ook bij het herstellen van mijn dierbare data. Foto’s, oud werk, dat soort.
FACTUUR

Alle data is gelukkig weer terug en ik heb er heel wat van geleerd. Op de harde manier, dus extra goed. Dat was voor mij de aanzet om een, hopelijk, waterdichte backup strategie op te zetten.
Elke week maak ik een backup van alles, dat leg ik in mijn stappenplan hieronder allemaal uit.
Backup strategie in de basis
1 backup is geen backup. Daar kwam ik achter toen die van mijn faalde. Een backup van die backup, een dubbele dus, dat is essentieel.
Elke week staat automatisch in mijn takenlijst om de wekelijkse backup aan te zwengelen. Dit is eigenlijk niets meer of minder dan de harde schijven aan te sluiten en de computer een poosje aan te laten staan. En voor de telefoon hetzelfde. Dat kan prima tussen het werk door, alles gaat namelijk redelijk automatisch.
Backup locaties en frequentie
Dropbox (constant)
Al het werk waar ik mee bezig ben staat op Dropbox. Die synchroniseert constant tussen mijn computer en de servers van Dropbox zelf. Hierdoor is die data dus altijd veilig. En is het ook handig als ik toch nog een oude versie van een bestand nodig heb. Die worden netjes door Dropbox opgeslagen.
En het voordeel is gelijk dat ik snel een bestand, een preview van een ontwerp bijvoorbeeld, kan sturen. Het staat al ergens online, ik hoef er alleen nog maar een publieke link van te maken.
Backblaze €99 per jaar.
Timemachine (constant)
De Mac heeft Timemachine ingebouwd. Een constante backup van je computer waarbij je ook verschillende versies van bestanden in opslaat. Dit is prima in het OS geïntegreerd, dus zonde om niet te gebruiken.
Zodra de externe Time Machine schijf is aangesloten maakt ie die contante backup. Je kun er dus een wekelijkse backup mee maken. Maar de je kunt ook de schijf aan de computer laten hangen, dan worden er backups gemaakt van alle wijzigingen die je doet. Elke keer ale je een bestand opslaat, bewaard die die versie, totdat de harde schijf vol is, dan worden de ouste overschreven.
Backblaze (wekelijks)
Alle data van de hele computer word constant via Backblaze opgeslagen. Dus ook dat van Dropbox.
En alle harde schijven die ik op mijn computer aansluit. Een fijn gevoel. Maar wel een die je af en toe moet testen. Het backup probleem dat ik laatst had, had ik zelf kunnen voorkomen door de instelingen goed te controleren en de backup af en toe te checken.
Backblaze kost $60 per jaar (affiliate linkje)
Extra harde schijf (maandelijks)
Om niet 100% op alle online backups te vertrouwen maak ik ook maandelijks een kopie naar een externe schijf. Van mijn hele machine en de externe schijf met data die ik af en toe gebruik en waar al mijn foto’s op staan.
Even aansluiten, Carbon Copy Cloner aanzetten en even wachten.

Het voordeel van een app als CCC gebruiken is dat je niet alles hoeft te kopiëren, maar alleen de data die veranderd is ten opzichte van de vorige kopie. De eerste backup duurt dus even. Daarna ben je zo klaar.
Testen
Waar het laatst goed fout ging bij is dat ik niet wist of de backup werkte. Dat is de reden dat ik op gezette tijden test of ik een willekeurig bestand kan terughalen zonder het op de gebruikte plek te zoeken.
Dus of ik de foto’s van mijn vakantie naar Iran in 2016 op de extra schijf kan terugvinden of de schetsen van een huisstijl waar ik vorige week aan werkte ook in Backblaze terug te vinden zijn.