AI in design, en design voor AI

Gepubliceerd op Gecategoriseerd als Algemeen

Laatste vroeg ik in de wekelijkse Good Monday! mail waar eens over zou moeten schrijven. En dat heb ik gewesten.
GM! fan Sander kwam met het idee om iets over AI in design te schrijven.

Ik ben wel benieuwd naar AI in Design. Overal zien we Artificial Intelligence opduiken, maar wat betekend dat voor designers? Hoe kunnen we gebruik maken van AI of wat zijn de voor / nadelen van het computer laten genereren van ontwerp?

Eerst even helder krijgen wat AI nou precies is. Het staat voor Artificial Intelligence wat in het Nederlands gewoon gewoon Kunstmatige Intelligentie is.

Kijk, software zorgt ervoor dat een computer berekeningen uitvoert zodat wij er als mens wat aan hebben. Dubbelklikken op een plaatje en het wordt op het scherm getoond. Geen hele spannende actie voor ons als gebruiker, maar achter de schermen gebeurt er heel wat. Dingen waarvan ik nog niet een het topje snap. Wat ik wel weet is dat het voorspelbaar is en dat is precies de bedoeling. Het overgrote deel van mijn werk speelt zich namelijk af binnenin die computer.
Naast het openen van een plaatje, werkt dat ook met ingewikkeldere acties in databases en effecten in Photoshop. De software doet precies wat je denkt dat het doet.

Ontwerpen mét AI

Maar als we de computer nou eens laten helpen zonder te weten wat de uitkomst is? Dan gaan we richting de kunstmatige intelligentie.

Adobe is daar al enige mee bezig onder de naam Sensei.

Shout out naar Adobe trouwens voor wat ze de laatste tijd aan het doen zijn. Jaren lang hebben ze op hun gat gezeten en niet echt vernieuwd. Maar sinds een jaar of 3 zijn ze weer helemaal hot en happening. Met XD bijvoorbeeld. Hiermee hebben ze een prachtig tool opgeleverd voor digitaal design. Een regelrechte Sketch concurrent. En ook met content, zoals de Wireframe podcast, laten ze zien dat ze de wereld van de designers best wel snappen.

Project Sensai dus. Het is een verzamelnaam van Adobe’s kunstmatige intelligentie en komt in meerdere programma’s terug. Als voorbeeld pak ik er even ‘content aware fill’ in Photoshop.
Als je een beeld hebt dat te smal is. Kun je het verbreden en met wat AI magie, vult het beeld zicht met extra beeld. Of je kunt een deel van een beeld vervangen zoals je hieronder ziet gebeuren. Dat vervangen doet de AI van Photoshop zelf. Het is nog niet perfect, maar het neemt al heel wat werk uit handen.

Voorbeeld van Photoshop, komt van Adobe.

Dit voorbeeld laat het zien met een redelijk eenvoudig landschap. Maar het kan ook met ingewikkeldere beelden. Ook al is dat het resultaat niet altijd perfect. Het help je wel goed op weg.

Dat is hoe we als designers AI gebruiken. Bewust of onbewust. Waar het om gaat is dat het werkt.

Ontwerpen vóór AI

Die onvoorspelbaarheid kan ook tegen werken. Want hoe ontwerp je voor iets waarvan je nog niet weet wat het resultaat gaat zijn? Dan zul je alle opties open moeten houden. En een flexibele set aan opties moeten ontwerpen waar de resultaten in getoond gaan worden.

En om die resultaten te laten zien moet je eerst weten wat die zullen zijn. Dus er zal eerst een goede vraag worden gesteld moeten worden. Ontwerpen voor AI start dus met de juiste vragen stellen.

Als je naar nos.nl gaat weet je al wat je gaat zien. Het laatste nieuws. Wat daar getoond wordt wordt bepaald door de redactie. Wat belangrijk en relevant is zal meer aandacht op het scherm krijgen.

Als je vraagt aan Google Home wat het nieuws van de dag is, dan start je een Kunstmatige Intelligentie op die gaat bepalen wat voor jou relevant is. Hiervoor heeft het je geolocatie nodig, het tijdstip kan relevant zijn en zelfs of je al eerder vandaag interactie hebt gehad.
Allemaal zaken die van belang kunnen zijn om jou op dat moment het nieuws te geven wat voor jou relevant is.
Idealiter is dat ander nieuws dan de buurman krijgt of iemand anders in je huishouden.

Momenteel is het opvragen van nieuws via een Google Home nog niet zo intelligent, het is nu vooral nog het afspelen van ‘laatste_nieuws_[datum].wav’
Maar dat zal in de toekomst zeker wel anders worden. Dan zal het bijvoorbeeld starten met het nieuws over Azerbeidzjan, omdat je de dag ervoor nog informeerde over wat het weer daar doet omdat je een vakantie aan het plannen bent.

Voorbeeld komt van Google zelf

De service waar je interactie mee hebt zal dus meer en meer persoonlijk worden. Het zal dus voorzien moeten worden van een persoonlijkheid. Dit is essentieel om er een goede interactie mee te hebben. Het gevoel dat het jou begrijpt.

Er kan al veel momenteel, maar dit is nog maar het begin. Ik heb geen idee waar het naar toe gaat. Ik hou de ontwikkelingen in de gaten. En mocht ik iets interessant vinden, dan heb ik het daar over op Twitter of het komt terug in de wekelijkse Good Monday! nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *